Žampa a Falát úvodný slalom sezóny nedokončili, triumfoval Hirscher

13.11.2016 Celý región

Levi 13. novembra (TASR) - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher vyhral v nedeľu vo fínskom Levi prvý slalom novej sezóny Svetového pohára. Slovák Adam Žampa s číslom 32 svoju jazdu v 1. kole nedokončil, podobne so 76-kou Matej Falat.

Hirscher napriek zápalu ucha a viacerým chybám v druhej jazde slávil svoj 40-ty triumf v pretekoch SP, čím sa v historických záznamoch dotiahol na 5. miesto k Švajčiarovi Pirminovi Zurbriggenovi. Z toho 19-krát uspel v klasickom slalome. V Levi vyhral s jasným náskokom 1,30 s pred svojím krajanom Michaelom Mattom, tretí bol s ďalšou stotinkou straty Talian Manfred Mölgg. Druhý muž výsledkovej listiny je mladší brat slávneho slalomového šampióna Maria Matta. Michael sa snaží ísť jeho cestou a v Levi dosiahol svoj najlepší výsledok kariéry.

"Som nadšený, boli to krásne a dramatické preteky, na ktoré som takmer nenastúpil," vyhlásil do prenosových kamier Hirscher, ktorý sa dostal sa na čelo celkového poradia seriálu: "Bolelo ma ucho, ale pomohli mi všetci v našom skvelom tíme, je radosť so všetkými takto spolupracovať, trénovať a cítiť podporu. O to viac sa teším, že môj úspech prišiel vedno s úspechom nášho družstva." Narážal na fakt, že krajanov mal na druhom i piatom mieste.

Preteky sa konali na hranici regulárnosti, v hmle a šere. V dopoludňajších hodinách miestneho času sa tak muselo ísť pod umelým osvetlením a aj tak mali pretekári zlú viditeľnosť. Niektorí viac, iní menej a na problémy v cieľových priestoroch gestami poukazoval aj Hirscher. Pre spory s národným zväzom v Levi neštartoval najlepší slalomár minulej sezóny, Nór Henrik Kristoffersen

Hirscher, päťnásobný víťaz SP si v 1. kole vypracoval náskok 21 stotín pred svojím krajanom Marcom Schwarzom, tretí Nemec Felix Neureuther zaostal 42 stotín. Viacerí pretekári vplyvom zlej viditeľnosti doplatili na silne zatvorený kurz v strednej časti, kde ich to po prelome do strminy nútilo len odhadovať optimálne nasadenie do oblúku. Aj Žampa musel "hasiť" nízky nájazd v jednej z bránok, príliš zatlačil a vypadol, podobne ako väčšina z ďalších 26 lyžiarov, ktorí kolo nedokončili. Pritom v hornej časti si Slovák neviedol zle a na prvom medzičase mu to vychádzalo na postup do tridsiatky druhého kola.

"Je to veľká škoda a som na seba veľmi nahnevaný. V tréningu sa mi takéto veci nestávajú, vlastne ani raz. Takto vypadnúť na vnútornej lyži nie je dobrý vstup do sezóny. Na druhej strane treba vždy hľadať aj pozitíva a verím, že ďalší slalom bude lepší. Dnes ma to dosť zlostí a preto urobím všetko pre dobrý výsledok nabudúce," zdôraznil pre TASR Žampa.

Slovenský lyžiar Adam Žampa, ktorý nedokončil 1. kolo úvodného slalomu Svetového pohára mužov vo fínskom Levi 13. novembra 2016.

Výsledky slalomu SP v Levi:

1. Marcel Hirscher (Rak.) 1:44,67 min.
2. Michael Matt (Rak.) +1,30 s
3. Manfred Mölgg (Tal.) +1,31
4. Felix Neureuther (Nem.) +1,41
5. Manuel Feller (Rak.) +1,48
6. Mattias Hargin (Švéd.) a David Ryding (V.Brit.)) obaja +1,57
8. Fritz Dopfer (Nem.) a Luca Aerni (Švaj.) obaja +1,63
10. Jonathan Nordbotten (Nór.) +1,68,

.. Adam ŽAMPA a Matej FALAT - nedokončili 1. kolo.

Poradie v slalome:

1. Hirscher 100 b.
2. Matt 80
3. Mölgg 60
4. Neureuther 50
5. Feller 45
6. Hargin a Ryding po 40.

Celkové poradie SP (po dvoch súťažiach).

1. Hirscher 180
2. Alexis Pinturault (Fr.) 124
3. Neureuther 110
4. Matt 80
5. Mölgg 60
6. Zan Kranjec (Slovin.) 50
 

Vyberte región